fbpx

Baby hapjes voor een baby van 6 maanden?

Inhoud: 

  • Food under one is just for fun
  • Kies je voor gepureerde / gladde hapjes of rapley / stukjes voeding?
  • Hoe weet je dat je baby er klaar voor is?
  • Wanneer start je?
  • Wat heb je allemaal nodig?
  • Kant en klare potjes of versgemaakt?
  • In de kinderstoel of niet?
  • Wat zijn de eerste ideale hapjes?
  • Hoeveel eet een baby nou echt?
  • Hoe vaak eet je baby?

Baby hapjes voor een baby van zes maanden, je baby is toe aan baby hapjes, leuk! Dit wordt leuk, interessant, vies, grappig. Leren eten, voor ons volwassenen zo vanzelfsprekend, maar voor een kleine baby is alles totaal nieuw. Hapjes nemen, een gekke, koude, harde lepel in je mond, eten rondbewegen, wellicht kauwen en doorslikken. Het is allemaal nieuw voor je baby. Je baby was gewend aan die lekkere warme borst of fles met zachte tuit. De overgang zal best even wennen zijn en raar, verwacht dus niet dat je baby het direct zal kunnen en leuk vinden. Het is een proces waarin jij (of partner, andere opvoeders) je baby mag begeleiden – de eetopvoeding gaat nu echt een vlucht nemen!

Food under one is just for fun 

Onthoudt in ieder geval dit : “Food under one is just for fun” . Deze quote vat goed samen dat het eerste jaar van het leven van een baby echt voornamelijk bedoeld is om kennis te maken met vaste voeding naast de melkvoeding (kunst / opvolgmelk danwel borstvoeding). De melkvoeding blijft de voornaamste bron van voedingsstoffen in dat eerste jaar. Ga je dan exclusief je baby melk geven, nee. Er zijn een aantal dingen die je baby na de eerste 6 maanden niet meer voldoende krijgt uit bv borstvoeding: zoals ijzer. Andere voedingsmiddelen zijn dus belangrijk om te introduceren, maar volledige maaltijden, nee dat is niet nodig. Ook voor de ontwikkeling van kaak en mond spieren is het handig te gaan beginnen met vaste voeding, net als voor het voorkomen van allergieën (bepaalde allergenen wil je voor de 8 maanden introduceren zie artikel…). Maar het blijft een kennismaking. Zie het als een speeltuin, zoveel mogelijk laten ontdekken, voelen, ruiken en proeven. Daar leert je baby veel van, ongeacht of alles wat je geeft echt in de buik beland.

Kies je voor gepureerde / gladde baby hapjes of rapley / stukjes voeding?

Een belangrijke eerste keuze als je met vaste voeding begint – wil ik mijn baby hapjes pureren / glad maken en met een lepel geven, of laat ik mijn baby meer zichzelf voeden met stukjes voeding? Dit laatste heet ook wel de rapley methode, of baby led weaning. Ook ‘de kleintjes methode’ lijkt hierop. Lees in deze blog meer over rapley, baby led weaning. Bij deze methode ligt hett initiatief tot eten (en wat er dus daadwerkelijk in de mond komt) bij de baby: je biedt verschillende stukjes (let op: dit zijn geen blokjes, maar bv reepjes of sticks die passen in het handje van de baby) voeding aan, op bijvoorbeeld de tafel, op het plateautje van de kinderstoel, of op een bordje en laat je kind zelf kiezen, zelf vastpakken, in de mond stoppen, rondbewegen, etc. Dit zou volgens de grondleggers ervoor zorgen dat kinderen die zo leren eten, later beter met de pot mee-eten en meer lusten (wetenschappelijk (nog) niet bewezen overigens). Doordat je het eten niet pureert, leert je baby verschillende texturen goed kennen. Ook stimuleert het de ontwikkeling van de kaakspieren, de fijne motoriek en de hand-oogcoördinatie: je baby moet zelf het eten pakken en naar zijn mond brengen. Ook is het goed voor de spijsvertering, aangezien je langer kauwt en je langzamer eet. Rapley recepten? in dit e-book vind je er een aantal (peer-pindacake, geroosterde zoete aardappel, falafel, bloemkool).

Responsief voeden:

Het voordeel is dat je baby zo leert eten in zijn eigen tempo en zelf bepaalt hoeveel hij eet, gebaseerd op verzadigingsgevoel. Dit ‘responsieve’ voeden is wetenschappelijk bewezen goed voor kinderen en voorkomt mogelijk overgewicht op latere leeftijd. Dit geld overigens ook voor kinderen die gepureerd eten krijgen, ook die kun je responsief voeden, dus goed in de gaten houden wanneer je baby signalen geeft van verzadiging.

Belangrijk bij rapley is dat je baby rechtop kan zitten, iets vast kan pakken (redelijke oog-handcoordinatie). Meestal is dit rond de zes maanden. Ook kunnen ze dan vaak al iets ‘kauwen’ (wat meer pletten is met de kaken, ze hoeven nog geen tandjes te hebben).

Hoe weet je dat je baby er klaar voor is?

.. en wanneer is hij er nog niet klaar voor? Signalen in ieder geval niet: de baby is vier maanden. Of de baby stopt van alles in de mond. Of wordt opeens weer ’s nachts wakker. Waar je wel op kunt letten: als je baby redelijk kan zitten, continue je eten volgt van jouw hand of vork tot mond. Daarnaast maakt je baby maakt vaak smak, kauw- en slik bewegingen (slijm zie je minder vaak, dit slikt hij weg), dan zijn dit signalen dat je baby er wellicht klaar voor is. Ook kun je merken dat je baby na een fles of borstvoeding trek lijkt houden.

Wanneer start je?

Hier is veel discussie over. En laat ik allereerst zeggen: geen een baby is hetzelfde, dus het is belangrijk je kind en zijn signalen te leren herkennen. Het huidige advies in Nederland is tussen de 4 en 6 maanden. De World Health Organisation (WHO) geeft aan zes maanden, net als sommige andere landen. Als je puur kijkt naar voedingsstoffen heeft een baby tot aan zes maanden voldoende uit moedermelk dan wel kunstmelk. Qua darmen is er bewijs dat het de darmen beter in staat zijn vast voedsel te verwerken rond de zes maanden, vergeleken met 4 maanden. Uitgebreider kun je hierover lezen op de blog van darmfloratherapeut Nienke Gottenbos. Ons advies zou dan ook zijn te starten met zes maanden. Motorisch is je baby dan ook goed in staat. Wat je dan geeft, dat lees je hieronder bij ‘ideale eerste baby hapjes’. Zorg dat je voor de 8 maanden de belangrijkste allergenen (zie VC) in ieder geval aan bod laat komen – dit is ook een reden dat sommige instanties de introductie vanaf 4 maanden al stimuleren. Maar daar is ook nog tijd voor tussen de 6 en 8 maanden. Onderaan deze pagina staat een filmpje over het maken van je eigen pindakaas, handig om die te gaan geven voor de 8 maanden.

Wat heb je allemaal nodig?

Als je de advertenties moet geloven die je als je nieuwe ouder allemaal te zien krijgt.. pfoe nou dan zijn we wel wat maandsalarissen verder. Uiteindelijk is er ook niet zo gek veel nodig. Baby’s zijn ook maar gewoon kleine mensjes :-). Laten we beginnen met een essentiële:

  • Een kinderstoel
  • Daarnaast is het handig als je natuurlijk bakjes, bordjes hebt in verschillende maten.
  • Om baby eten te bewaren of in te vriezen is het handig om dat in verschillende maten te hebben. Ook een ijsblokjes tray kan daarvoor handig zijn
  • Verder is het handig als je kunt stomen (kan met weinig geld stoominzetjes kopen)
  • Als je eventueel iets hebt om eten fijn te malen of prakken (hoeft niet als je rapley doet)
  • Slabbetjes en eventueel een zeiltje voor op de grond (vuilniszak kan ook). Zeker als je rapley doet is dit wel handig.

Kant en klare potjes of versgemaakt?

Baby hapjes zelf maken of kant en klaar uit een potje? Laat ik beginnen met het feit dat er strenge regels komen kijken bij het maken van babyvoeding op grote schaal, die je vervolgens verpakt kunt kopen. De veiligheid is vaak gegarandeerd, de hygiëne, het voldoet aan de voedingswaarde. Dus je kunt het gewoon aan je baby geven en daar ga je niet fout mee. Voor onderweg, of als noodgeval in huis zou ik zeker wat op voorraad hebben. Maar wel incidenteel wat mij betreft, niet regelmatig. Als je straks graag een kind wil hebben wat veel verschillende dingen lekker vindt en niet eenkennig zijn bord voor zich uitschuift als jij iets hebt bereid, dan kun je maar beter vroeg starten. Potjes babyvoeding zijn vaak geen pure smaken, door het bereidingsproces worden smaken vlakker en ook texturen zijn er niet echt. Je kind leert hierdoor niet de pure verse smaken van bijvoorbeeld groenten kennen. De biologische varianten en diepvries varianten kant en klare babyvoeding smaken vaak wel iets beter. Maar nog steeds gaat er niets boven zelfgemaakt: je ruikt het al tijdens het klaarmaken (dus de spijsvertering komt al op gang), je ziet de vormen en kleuren van het eten en als ouder weet je beter wat er in je eten zit waardoor je bewustere keuzes maakt voor jou en je kind.

In de kinderstoel of niet?

Als je start met zes maanden, dan is er een grote kans dat je kindje al kan zitten (wellicht ondersteunt met een klein kussentje in de rug). Dan is het handig vanaf de start je kleine te voeden in de stoel. Regelmaat en voorspelbaarheid doen het altijd goed bij kinderen: dan weten ze ook dat we gaan eten. Het liefst eet je aan tafel mee, want zien eten, doet eten. Ook is het handig in verband met verslikkingsgevaar, goed rechtop zitten helpt. Zit je baby echt nog niet goed dan kun je ook eventueel op schoot je baby voeden, met bijvoorbeeld een armpje achter je rug, dan pakt je baby niet de hele tijd de lepel. Ook de wipstoel wordt nog weleens gedaan, maar ook hier is het verslikkingsgevaar groter. Als je rapley voedt (dus grotere stukken voeding) dan is zeker een kinderstoel aan te raden.

Wat zijn de eerste ideale hapjes?

Papje van rijstebloem of ‘mijn eerste pap’ worden vaak aangeraden als eerste baby hapje. Of een lekkere fruithap. Niet direct de meest ideale eerste vaste voedingsmiddelen. De rijstebloem pap is een makkelijk verteerbare optie voor je baby en voor de darmen. Qua voedingsstoffen doet het echter maar weinig (dr pediatricain Alan Greene MD) en rijst bevat veel arseen dus wil je niet te vaak geven. Fruit is altijd goed, veel baby’s zullen dit lekker vinden als eerste baby hapje. Mijn voorkeur gaat echter uit naar groenten als eerste ideale baby hapjes. Doe je dit de eerste maand exclusief dan heb je al veel verschillende smaken bij je baby geïntroduceerd en leer je ze ook wennen aan minder zoete smaken. In de cursus ‘voeding en koken voor je baby van 6-12 maanden’ krijg je handige filmpjes over het klaarmaken van groenten (en niet alleen maar gekookt, maar veel lekkerdere manieren), handige checklists en planners. Ook kun je een gratis e-book hier downloaden.

Hoeveel eet een baby nou echt?

Maak jij je zorgen over hoeveel je baby binnenkrijgt? Even terug naar punt 1: food under one is just for fun, dus maak je niet teveel druk over hoeveelheden. Belangrijk is dat je baby kennismaakt, proeft, structuur leert kennen en dat het straks een positieve relatie met eten ontwikkelt. Wil het een dag niet proeven? Ook prima, melk kan dat opvangen tot het eerste jaar als het een maaltijd of een dag wat minder eet.

In het begin zal het misschien bij twee theelepels blijven, of een beetje sabbelen van een broccoli stronk. Daarna wordt het wellicht twee eetlepels en daarna werk je toe naar ongeveer een opscheplepel groente tegen de 1 jaar (50gram), met daarnaast een proteïne component (ei, vis, vlees) en iets met complexe koolhydraten / vezels (bv volkoren pasta, zilvervliesrijst etc).

Hoe vaak eet je baby?

Met zes maanden start je met het aanbieden op 1 moment (bv rond 11/11.30, rond de lunch) en dit voer je langzaam op: tegen het jaar zal je kindje 3x per dag eten en daarnaast nog 3x melk krijgen en wat tussendoor. In de cursus ‘voeding en koken voor je baby van 6-12 maanden’ krijg je wekelijkse en maandelijkse voorbeeld voedingsschema’s, om je te helpen te bepalen hoe je het introduceert. Ook vind je een eerste planner in het gratis e-book.

 

En wat als je baby nu een keer niet wil eten? 

Daar schreef ik eerder deze blog over, er kunnen een aantal dingen aan de hand zijn.

Met name wil ik je op het hart drukken dat je zelf je baby het beste gaat leren kennen, er fases zullen zijn dat het minder eet en soms weer meer eet. Er is af en toe weinig pijl op te trekken. Het belangrijkste is dat je baby blij is, levenslustig. Twijfel je, sluit je bijvoorbeeld aan bij fora met andere ouders of vraag na bij je consultatiebureau of arts mocht je vragen hebben over de groei van je kleine.

PS ik had nog een video beloofd! Hier eentje over het maken van je eigen pindakaas. Samen met 1 van mijn kinderen (blijf hangen tot 2 mins dan zie je hoe lief mijn kinderen voor elkaar zijn :-)).