Al lang een favoriet in dit huis, al staat hij het ene jaar vaker op het menu dan andere jaren. Zeker in de herfst, winter, als het buiten kouder begint te worden en de haard aan kan. Ultimate comfort food! En handig omdattuin erwtjes altijd wel in de vriezer liggen, tijm in de tuin staat en wortelen lang goed blijven.

Shepherds pie
Ultimate comfort food
Equipment
- oven
- hapjespan
- kookpan
- aardappelstamper
Ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 500 gram wortel gewassen, in blokjes
- 2 el tomatenpurree
- 1 blik tomaten in blik gepelde tomaten, 400 gram
- 2 el olijfolie
- 500 gram lamsgehakt (evt rundergehakt)
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes tijm
- 1 scheutje worchestershire sauce
- 250 ml runderbouillon
- 400 gram tuinerwtjes diepvries
- 900 gram aardappels biologisch, gewassen, ongeschild
- 1 scheut melk
- 20 gram boter
- 200 gram oude kaas geraspt
- zout
- peper versgemalen
Instructies
- Fruit de ui in olijfolie en voeg de wortel toe, laat 10 mins fruiten. Voeg het vlees toe, bak mee en voeg daarna de tomatenpuree toe, laat 2 min mee bakken, alvorens je de tomaten uit blik, tijm, laurier, scheutje worchestershire sauce en vleesbouillon toevoegt. Laat dit ongeveer 15 mins koken met deksel op pan.
- In de tussentijd kook je de aardappelen (ongeschild) in klein bodempje water met beetje zout in 20 min gaar (meer vitaminen behouden!). Stamp ze dan met een goede scheut melk en klont boter tot grove puree. Wil je echt een zijdezachte puree? Schil dan wel de aardappelen, gebruik wat meer boter en melk en passeer daarna door een zeef. Ik doe het meestal op de eerste manier.
- Haal de deksel van de pan met gehakt wortel mengsel, voeg de erwtjes toe en laat nog 10/15 mins inkoken, tot de saus echt wat is ingedikt.
- Vul een ovenschaal met gehakt wortel erwtjes mengsel en bedek met puree. Wij vinden het lekker met extra oude kaas on top, maar hoeft niet. Dan ongeveer 20mins in oven op 200grd. Lekker met een groene salade ernaast.
Notities
