fbpx

Zo vroeg mogelijk beginnen de perfecte basis te leggen voor happy healthy kids: dat is als een kadootje wat je over heel veel jaren uit mag pakken

Begin voor het begint

De eerste duizend dagen zijn heel belangrijk voor je latere gezondheid. Steeds meer onderzoek toont aan dat je kans op ziekten en langer leven in gezondheid afhangt van de basis die je legt voor de conceptie, tijdens de zwangerschap en in de eerste twee jaar. Begin zo vroeg mogelijk met het leggen van een gezonde basis, hier pluk je later de vruchten van, ook met makkelijkere eters. Varieer vooral met smaken zodat je baby dit al in de buik meekrijgt.

Vers en onbewerkt zoals oma

Michael Pollan zei het al: “Eat real food, not too much, mostly plants”. Als je oma het zou herkennen zit je goed. En als je gerechten met verse ingrediënten dan ook nog eens zelf klaarmaakt, leer je beter wat er in gaat en maak je bewustere keuzes. Met overvolle supermarktschappen en steeds minder tijd is het echt niet makkelijk maar Mama’s Cooking inspireert je graag hoe je dat op een lekkere en makkelijke manier doet, voor de hele familie.

Grote hopen doen verkopen

Grote hopen doen verkopen en timing is everything. Vroeger leerde ik in mijn bijbaantje bij de bakker: als je croissants wil verkopen, dan moet je er niet netjes vier op een rijtje neerleggen, maar grote hoeveelheden aanbieden. Dit geldt zeker ook voor kids: biedt niet 1 komkommer en een stukje paprika aan, maar schalen vol rauwkost – the monkey platter. En op het juiste moment, vaak voor het eten gaat dat er in bij iedereen.

Geef het goede voorbeeld

Children see, children do. Dat het ouderschap zo’n grote spiegel zou zijn, pfoe dat is een dagelijkse uitdaging. Je hoort ze schreeuwen tegen elkaar en realiseert je.. misschien doen wij dat ook wel teveel hier in huis. Het gedrag wat jij laat zien is zoveel belangrijker dan woorden, dit geldt ook zeker voor eten. Het begint bij jezelf, denk eens na over jouw eetgewoonten en wat voor effect het op je kinderen heeft. 

 

Jij bepaalt wat je eet, je kind hoeveel

Je bord moet leeg, dat is toch wel van de generatie van onze ouders. Logisch, toen was er ook minder. Ik ben groot voorstander om nooit een kind te dwingen zijn bord leeg te eten. Kinderen moeten hun eigen grenzen leren bewaken, ook wat betreft eten. Al vanaf het eerste moment kunnen baby’s zelf verzadiging voelen en is het belangrijk hier niet aan voorbij te gaan en signalen hiervan te herkennen en respecteren.

Goedgevulde voorraadkast

De koelkast, de vriezer en de voorraadkast, een drie eenheid waarmee je altijd een voedzame maaltijd op tafel tovert. Als die gevuld zijn met de juiste producten helpt je dit enorm. Bonen, ingevroren groenten, volkoren granen, vis uit blik, zijn een aantal voorbeelden waarmee je snel uit de voeten kunt. Aangevuld met veel verse ingrediënten in je koelkast. Check de recepten voor inspiratie met kastjes-ingrediënten.